sâmbătă, 18 martie 2023

Tablou flamand cu "mama dispărută"

 Mama "dispărută" dintr-un portret flamand, readusă lângă soţ şi fiu. De ce ar fi fost scoasă din imagine: "Ce o fi făcut oare?"

Două părţi ale unui tablou flamand din secolul al XVII-lea înfăţişând o familie au fost reunite de un muzeu danez după ce mama, care lipsea din tabloul iniţial, a fost regăsită la finalul unei anchete aprofundate, informează AFP, conform Agerpres.

De Redactia Observator la 17.03.2023, 10:2

Bucăţile de tablou, reunite de un muzeu danez - (trage bara de jos la dreapta)Bucăţile de tablou, reunite de un muzeu danez

Tabloul  ''Portretul unui tată şi al fiului lui'', al pictorului flamand Cornelis de Vos (1584-1651), expus timp de un secol în colecţiile Nivaagaard, adăpostite într-un muzeu situat la nord de Copenhaga, lăsa să se înţeleagă că prezenţa feminină dispăruse din tablou. În partea dreaptă, o formă nedesluşită sugera că lipseşte o piesă din ''puzzle''. ''Este o rochie şi un genunchi dedesubt, precum şi un fragment dintr-un scaun'', a precizat pentru AFP directoarea muzeului, Andrea Rygg Karberg

Mama din tablou a fost regăsită

După o anchetă minuţioasă, cercetătorii au regăsit personajul feminin absent, îmbrăcată în veşminte bogate de culoare neagră şi purtând un impozant guler elisabetan, asemenea soţului ei. Este vorba de tabloul,''Portretul unei doamne'' o altă operă semnată de Cornelius de Vos şi datată de asemenea 1626. Opera acestui apropiat al lui Pierre Paul Rubens a fost achiziţionată la licitaţie în 2014 de expertul olandez Salomon Lilian. În urma lucrărilor de restaurare, a ieşit la iveală un fundal câmpenescMama "dispărută" dintr-un portret flamand, readusă lângă soţ şi fiu. De ce ar fi fost scoasă din imagine: "Ce o fi făcut oare?"

Două părţi ale unui tablou flamand din secolul al XVII-lea înfăţişând o familie au fost reunite de un muzeu danez după ce mama, care lipsea din tabloul iniţial, a fost regăsită la finalul unei anchete aprofundate, informează AFP, conform Agerpres.

Un cercetător danez, Jorgen Wadum, a găsit într-un articol o fotografie a acestei opere după restaurare şi şi-a dat brusc seama că este vorba despre mama care lipsea din celălalt tablou. ''Să regăseşti o femeie dispărută dintr-un portret de familie este extraordinar, se întâmplă o dată în viaţă'', spune cu încântare Rygg Karberg. ''Asemenea unui puzzle, se potriveşte perfect cu opera noastră, cu plopii şi cu cerul din fundal'', a mai spus istoricul de artă.

Graţie unui subvenţii acordate de The New Carlsberg Foundation, muzeul a achiziţionat piesa lipsă, pe care o expune alături de restul familiei. ''Ne oferă o idee de cum arăta iniţial (...). Mă întreb de ce ea a fost decupată din tabloul mare. Ce o fi făcut oare?'', spune amuzat un vizitator în vârstă de 80 de ani, Ole Juul.

Pentru directoarea colecţiei, explicaţia este mai prozaică întrucât ea este de părere că imaginea mamei a fost fără îndoială tăiată din cauza unei deteriorări a tabloului. ''În opinia mea, colţul inferior al tabloului a fost deteriorat. După aceea, a fost tăiat în două opere care funcţionează separat''.

În urma cercetării, experţii au stabilit că tabloul a fost integral până în 1830. Prima menţionare doar a '''' datează din 1859, ceea ce lasă să se înţeleagă că personajul feminin a fost decupat în acest interval. Mama "dispărută" din tabloul flamand a fost readusă lângă soţ şi fiu.

==============================================================



Cornelis de Vos
, né en 1584 ou en 1585 à Hulst et mort le 9 mai 1651 à Anvers, est un peintre baroque flamand. Il est principalement connu pour ses portraits. Il a également connu le succès dans d'autres genres, notamment la peinture d'histoire, religieuse et de genre. Il était un collaborateur régulier de Rubens.
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu